Senesinde sadece 400 adet üretildi. Tamamen el yapımı. 13.070 dolarlık fiyatı ile üretim senesinin en pahalı arabası. Boşuna “Altın kadar değerli araba” demiyorlar.
Konfor olarak Hilton, Sheraton ve ya Ritz Carlton'ı aratmayan otomobilin uçak stili dizaynı Harley Earl imzalı..
Önce konuya Harley J.Earl ve akıl almaz dizaynları ile başlamak lazım. GM, 1949 ve 1961 yılları arasında Motorama adı ile otoshowlar düzenliyor ve burada yeni konsept otomobiller de sergileniyor. 1953 yılında yapılan otoshow ise bir çok yeniliğin doğduğu bir gösteriye dönüşüyor. Buick'ın yeni Wildcat'i, Pontiac'ın Jetgiller'in aracını andıran konsept Firebird serisi ve Cadillac'ın El Camino'su sergilenen otomobillerden... Pontiac'ın jetgiller aracı şöyle birşeydi = >
(Bandit'in kahramanı Burt Reynolds ne kadar çekici bulurdu bilmem ama 1950 lerin Batman ve Robin'i çok beğenmiş belli ki :) )
O otoshow'da sergilenen El Camino, Harley Earl'a Eldorado Brougham'ı üretmek için ilham olurken, Amerika'nın en pahalı otomobillerinden olan Brougham'ın Türkiye'deki örneğini, Gönül Hanım'dan dinleyelim;
" Gelelim otomobilde sunulan standart özelliklere.Neler mi var? Neler yok ki.. Opsiyonel seçime fırsat bırakılmamış gibi sanki. Bir kere havalı süspansiyonlar ilk sırada, alçak ince beyaz yanak lastikler dövülerek imal edilmiş. Alüminyum jantlar, otomatik bagaj açacağı, Cruise Control, otomatik ayarlı hafızalı koltuklar (şu anda A segment otomobillerin bazılarında opsiyon olarak sunuluyor), polarize güneş siperlikleri (bu zaten yok...)
Elektrikli anten, elektrikli camlar, elektrikli kapı kilidi, elektrikli saat, otomatik aramalı radyo, (ayak ucundan basarak radyo araması yapabiliyorsunuz, elle değil, ayağınızın altında radyo arama tuşu...) klima, çift programlı ısıtıcı, emniyet kilidi.
Dahası var; eldiven gözünde manyetik bardak tutacağı, sigara ve kağıt mendil kutuları. Ayrıca hanımlar için ruj, kolonya, Lanvin parfüm, pudra, ayna, deri kaplı not defteri.
4 kapı tasarımı ön kapının çok geniş arkanın daha küçük olmasından dolayı otomobile daha çok coupe izlenimi veriyor.
Eldorado Brougham toplamda dört yıl üretilmiş.
1957’ de 400 adet
1958’de 304 adet
1959’da 99 adet
1960 ‘da da 101 adet toplamda ise 904 adet.
6 lt'nin üzerindeki v8 motor 4800 devirde 325 beygir üretiyor.
Martı kanadı tamponlar ve uçları lastikli iri Dagmar’lar başlı başına ön panjuru temsil ediyorlar. Elek dokulu geleneksel panjur sadece bir fon teşkil etmekte. Dörtlü farlar yumuşak hatlı kaşlar ile örtülü. Her çizgide bir mana bulmak mümkün .Farların altlarında yuvarlak kromların arkalarına kornalar yerleştirilmiş.
1957 ve 1958’de Series 70 olarak sınıflandırılan Brougham, 1959 ve 1960’ta Series 69 olarak adlandırılıyor. Tüm series 70’ler, yani 1957 ve 1958’ler, Amerika Detroit’te el yapımı olarak üretiliyorlar. Yani toplam 704 otomobil, iki sene arasında jantlar ve daha fazla renk seçeneği sunarak, fark edilmeyecek kadar az makyaj ile üretiliyor.
Ama 1959 ve 1960 öyle değil. 1959 Tüm Cadillac'lar gibi Eldorado Brougham'ın da gövde tasarımı değişiyor. Fakat arka tasarım diğerlerinden farklı olarak dizayn ediliyor ve şu anda azıcık bu işleri bilen birine Eldorado dediğinizde aklına gelen araç yaratılmış oluyor.
1959 Amerika’da Brougham üretimine son verilerek şasiler İtalya Pininfarina atölyelerinde üretmeye başlıyor. Ancak İtalya imalatı Cadillac’larda Amerikan işçiliği ve montajı kalitesi olmayınca tüm arabalar Detroit'te tekrar elden geçiriliyor. Bu sebeple, Fleetwood tarafından Detroit’te üretilen Brougham’lar bugünkü kolaksiyonerler tarafından daha çok tercih edilir durumda. Dolayısıyla fiyat olarak da daha yukarıda...
Brougham için önemli ve değerli olan yıllar ise 1957 ve 1958’lerdir. 1959 ve 1960’lar değil. Eldorado İspanyolca şairlerce hayal edilen bir altın ülkesi demekmiş; Brougham ise “kupa” diye adlandırılan atların çektiği dört kişilik kapalı bir araba. Cadillac bu ismi 1969’dan beri Fleetwood serinde de kullanıyor. "
Gönül GÜL
Gece Yarısı Ekibi olarak Gönül hanıma teşekkür ediyoruz...
Keyifli sürüşler,